Tarta Tatin

Aquest patís de poma d'origen francès es fa amb la varietat de poma Golden que podem trobar durant gran part de l'any. Catalunya és un gran productor de pomes (especialment a Lleida -78%-, seguida molt de lluny per Girona, Barcelona i Tarragona). És una postre fàcil de fer i que de ben segur tots els comensals us felicitaran.

El primer que heu de fer és posar la mantega i el sucre en el motlle o paella (que després puguem posar al forn) a foc baix perquè es faci el xarop. Entretant (o abans), podeu anar pelant i tallant les pomes en quarts i treure-li els cor. Quan tenim ja fet el caramel, posem els quartes de pomes apretadetes en espiral (de fora cap a dins) en el motlle sense deixar cap espai lliure. 

Amb el foc baix ho deixem uns 15 minuts fins que les pomes hagin canviat completament de color. Quan posem les pomes és el moment de precalentar el forn a uns 180 graus. Passat aquest temps, ho retirem del foc i vigilant de no cremar-nos posem la massa brisa (que hem fet prèviament o podem comprar precuinada), tapant totes les pomes. No passa res si la massa no queda molt ben posada ja que després li donarem la volta i no es veurà, però és important que punxem tota la massa amb un forquilla abans de posar-la al forn.

Quan ho tinguem llest, ho posem al forn uns 20 minuts més (més o menys) vigilant que no se'ns cremi la massa.  Ho traiem del forn i sense esperar gaire (el caramel es solidifica i passada una estona resulta missió impossible), la tombarem en un plat gran pla perquè la massa quedi a baix i les pomes caramelitzades a dalt. Si poseu una mica de canyella en pols per sobre encara estarà més bona.

Es pot menjar passats uns 30 minuts o deixar reposar més estona. Per experiència, al cap d'unes hores encara està més bona. Un bon acompanyament és regar un tall del pastís amb una mica de crema de llet calenta i acompanyar-lo amb una bola de gelat de vainilla. 

Ingredients (4 persones):

1kg de pomes golden
100 gr de sucre
100 gr de mantega
Massa brisa
canyella en pols

BON PROFIT!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies! fa molt bona pinta aquesta recepta.