Per Nadal, consum responsable i de proximitat

La qualitat i l’ètica en el consum de productes agroalimentaris pren cada cop més força. Consumir té o pot tenir una incidència en el nostre entorn. Aquesta idea està prenent cada cop més força a diferents països d’Europa, Estats Units, Canadà, Japó...


Cada cop es valora més la qualitat i l’ètica en el consum de productes agroalimentaris. En aquest context hi ha iniciatives que tenen cada cop més ressò, com són l’Slow Food, l’ecogastronomia, consum de quilòmetre zero... que aposten pel consum sostenible i de proximitat, la recuperació de la diversitat, de les tradicions gastronòmiques, i redescobrir el gust de cada producte en el seu entorn, en contraposició a un sistema industrialitzat i globalitzador de l’alimentació i el sabor.

L’Slow Food és el moviment que lidera aquesta nova manera d’entendre el consum d’aliments. Segons el seu fundador, Carlo Petrini, es tracta de recuperar una relació més directa entre consumidors i productors locals, emparant-se en la sostenibilitat, la qualitat, el compromís amb l’entorn i el gaudir en el bon gust.

Des de la gastroteca.cat recolzem el consum responsable i de proximitat, sobretot en dates tan senyalades com és Nadal. La compra de productes locals permet tenir un coneixement més directe de la seva procedència i qualitat, reduir els costos mediambientals del transport així com ajudar al manteniment de l’activitat econòmica de proximitat, generant noves sinèrgies d’abast més local entre consumidors, productors, elaboradors, distribució, restauració, turisme..., afavorint la conservació d’espècies agroalimentàries autòctones i contribuint així mateix al desenvolupament econòmic i sostenible del nostre país.