Taller d'elaboració de pa

El dissabte, dins el marc de les festes de la primavera que organitza "l'Harmonia" i de la qual "El Borró" en forma part, vam realitzar un exitòs taller d'elaboració de pa a càrrec de la Borronaira Mònica Cano,
Us deixem les receptes per aquells qui no vàreu poder assistir i tingueu ganes de provar-ho a casa.
Aquí van les receptes... I animeu-vos, és fàcil i el resultat deliciós!!!!!

PA NORMAL
 • 500 grams de farina (del tipus que vulgueu)
 • 2 culleradetes de cafè de sal
 • 1 got i 1/4 d'aigua
 • llevat de forner (per 500 gr de farina) o bé dos sobres de llevat de forner, o bé un dau de llevat
 • 1 cullerada sopera amb oli

* si el pa es vol amb llavors o altres "extres" s'afegeixen en aquest moment (si no és que són decoratives...)
Posem primer tots els ingredients sòlids i barregem, després anem afegint els ingredients líquids barrejant, també.
Quan ja no es pot treballar gaire amb la cullera comencem a pastar a mà, interessa apretar amb la mà la pasta i  anar fent que cualli. Un cop estigui una mica "enganxada" treure-la del recipient on hem barrejat els ingredients i continuar treballant-la en una taula. Cal que acabi tenint una consistència uniforme i manejable.

Un cop aconseguit això, es deixa fermentar durant 1 h i mitja tapat amb un drap humit i a la vora d'una font de calor (a la vora del foc si esteu cuinant, a sobre la nevera, a la vora d'un radiador....)

Un cop ha passat aquest temps de fermentació tornem a amassar i deixem reposar de nou, aquest cop 30 minuts en el recipient on s'hagi de coure.

Enfornem a 200º durant uns 30 o 40 minuts.

Es pot fer pa de tot tipus de farina, o afegir-hi ingredients del tipus: pipes de carbassa, pipes de gira-sol, lli, sèsam, formatge, pernil salat, tomàquet sec, ceba, olives negres i verdes, .....imaginació al poder!!!

Cal tenir present que els temps de cocció de cada forn varien molt, cal estar atents i potser millor fer-ho posant només el
foc baix, sense gratinar.

Si el llevat que feu servir és el tipus dau, el podeu disoldre dins l'aigua per tal que es barregi de manera uniforme.


PA DE LLET
 • 500 grams de farina 
 • 1culleradeta de cafè de sal
 • 1 got de llet tèbia
 • llevat de forner (per 500 gr de farina)
 • 50gr de mantega desfeta
 • 50 gr de sucre

* si el pa es vol amb nous, panses, xocolata, etc...els "extres" s'afegeixen en aquest moment (si no és que són decoratius...)

Posem primer tots els ingredients sòlids i barregem, després anem afegint els ingredients líquids barrejant, també. Quan ja no es pot treballar gaire amb la cullera comencem a pastar a mà, interessa apretar amb la mà la pasta i  anar fent que cualli. Un cop estigui una mica "enganxada" treure-la del recipient on hem barrejat els ingredients i continuar treballant-la a una taula. Cal que acabi tenint una consistència uniforme i manejable.

Un cop aconseguit això, es deixa fermentar durant 30 minuts, al recipient on s'hagi de coure dins el forn (al mínim) i amb un recipient amb aigua també dins el forn per tal que es mantingui un nivell òptim d'humitat.

Un cop ha passat aquest temps de fermentació es "pinta" el pa amb llet o bé amb mel i es posa al forn 30 minuts entre 220 i 250º

Cal tenir present que els temps de cocció de cada forn varien molt, cal estar atents i potser millor fer-ho posant només el foc baix, sense gratinar.

Si el llevat que feu servir és el tipus dau, el podeu disoldre dins la llet per tal que es barregi de manera uniforme.

Bon Profit!!!