RECEPTES de cosmètica natural

Aquí teniu les receptes del desodorant, la crema nutritiva i la pasta de dents que vam fer (amb resultats molt i molt satisfactoris) al taller de cosmètica natural. Us animeu a experimentar?

Crema nutritiva
1 got d’oli d’ametlles
½ got d’aigua destil·lada
2 cullerades de cera d’abella
1 punteta de sal de bòrax
1 cullerada d’essència d’azahar

Escalfar una mica l’aigua amb la sal i també a foc lent (o bany maria) fondre la cera. Afegir després la resta d’ingredients, a poc a poc, en un recipient de vidre o plàstic i remenant amb una espàtula de fusta.
Es poden canviar els ingredients (oli, aigua) depenent del resultat desitjat (ex. la rosa mosqueta és anti-arrugues, el sèsam és protector solar...). També es poden modificar les proporcions, depenent de les necessitats (ex. una pell grassa pot necessitar més aigua que oli, etc.)


Desodorant
1/3 de tintura (Aigua d’Hongria, suavitzant)(*)
1/3 d’aigua destil·lada
resta: glicerina natural vegetal, regeneradora de les cèl·lules
3 gotes d’oli essencial de sàlvia, reguladora de la transpiració
3 gotes de llimona

(*) L’Aigua d’Hongria conté 50% alcohol (pot ser etílic de licorera, de 96º amb el 99,9% d'etílic si és de farmàcia, o vodka), 50% aigua destil·lada, romaní, menta, pètals de rosa i llimona ratllada, en una proporció de 150-200gr de planta seca per litre.


Pasta de dents
5 cullerades d’argila blanca o caolí
5 cullerades d’argila verda
20 gotes de tintura de pròpolis (cicatritzant, anti-inflamatori i desinfectant) 4 gotes d’oli essencial de menta
1 gota d’oli essencial de clau (anestesiant i anti-bacterià)
2 gotes d’oli essencial d’arbre del té
1 gota d’oli essencial de gingebre

Un cop barrejat en un recipient de vidre o plàstic amb l’espàtula de fusta, afegir aigua destil·lada a poc a poc fins aconseguir la textura desitjada. A discreció es pot posar una mica de tintura de sàlvia i, si es vol amb escuma, bicarbonat sòdic.