Transgènics a la carta

Emissió: Dimecres 25 de març de 2009

Sabrem què és exactament un transgènic. El programa examina els pros i els contres dels conreus transgènics. Ho farem a través del blat de moro, l'única planta transgènica que té autorització per ser cultivada a Espanya.
Sabrem per què alguns pagesos els prefereixen, però també en coneixerem un que ha hagut d'abandonar el cultiu ecològic per culpa dels transgènics.
I investigarem si menjar-ne pot tenir algun risc per a la salut.
L'Anna Lasaga fa un viatge pels camps i els laboratoris on s'estudien aquestes plantes per treure l'aigua clara sobre què és un transgènic i quins efectes pot tenir sobre la salut.
Al plató, Marc Boada ens explica com es fa un transgènic i altres aplicacions d'aquesta tècnica tan controvertida.

Hi participen Joan Serra, tècnic de l'IRTA, i Juli Bergé, un pagès perjudicat per pol·linització de camps de transgènics propers i que ha hagut d'abandonar el cultiu ecològic.
Francesc Vilarroya, professor de biotecnologia de la UB, explica com processa el cos humà els productes transgènics per poder-los assimilar.
Pere Puigdomènec, director del laboratori CSIC- IRTA, creu que els transgènics són útils i considera excessius els tràmits que es necessiten per autoritzar que un nou transgènic surti al mercat. Aquest és un procés caríssim que limita l'aparició d'algunes varietats que, segons aquests investigadors, podrien alimentar millor i a més persones. D'això també es queixa la professora Teresa Capell, que dirigeix un grup de recerca a la Universitat de Lleida que treballa en una pomada vaginal contra la SIDA feta a partir de transgènics.

Més informació a:
www.quequicom.cat