Propietats nutritives dels bolets

Els bolets poden ser un excel·lent complement de la nostra alimentació, i no únicament pel que fa al seu sabor o aroma, sinó al benefici que poden aportar a la nostra salut. Entre els seus efectes positius, poden regular el sistema immunitari, el nivell de colesterol o la tensió arterial. A més, hi ha estudis que avalen que la ingesta quotidiana o freqüent d'alguns bolets pot prevenir algunes malalties del cor o fins i tot el càncer.

Algunes de les propietats dels bolets serien suficients per poder considerar-los aliments funcionals:
· Són reguladors biològics de diverses funcions de l'organisme.
· Modulen el funcionament del sistema immunitari (augmenten les defenses)
· Mantenen l'homeòstasi o equilibri de l'organisme.
· Regulen els bioritmes.
· Prevenen i curen diversos tipus de càncer.
· Fan baixar els nivells de colesterol.
· Són agents antitrombòtics (anticoagulants).
· Són agents antidiabètics.
· Ajuden a combatre la hipertensió arterial.
Tanmateix, ni totes les espècies de bolets tenen aquestes propietats, ni en el mateix grau. Hi ha espècies fàcils d'obtenir, perquè són abundants o perquè es cultiven, que poden ser molt beneficioses. El xiitake (bolet xinès, bolet de roure, llenega del Pirineu, Lentinus edodes), la gírgola de castanyer o maitake (Grifola frondosa), que són bolets habituals en la cuina oriental, les gírgoles (Pleurotus) o les orelles de Judes (Auricularia auricula-judae) són alguns dels bolets que poden ajudar-nos a millorar la nostra salut.