La recepta del mes d'abril



LES FAVES


PROPIETATS

Una mica d'història


La fava és un cultiu que forma part de l'agricultura mediterrània des de l'edat del ferro. A la Grècia antiga eren molt apreciades i les dedicaven al déu Apol·lo.
Tot i que l’origen botànic no és molt clar, hi ha qui el situar en el continent africà però altres fonts el situen a l'Orient mitjà.
Actualment és el plat nacional egipci i el seu cultiu està molt estès arreu del món, sobretot en les zones fredes com és el cas dels Andes americans.





Propietats nutricionals

Com en totes les lleguminoses, les faves tenen un contingut en proteïnes elevat comparat amb altres hortalisses. També és destacable el contingut en calci, fibra i vitamines B1 i B2.
Hom diu que les flors tenen propietats antidiürètiques, depuratives i antireumàtiques. El consum de faves ajuda a baixar el nivell de colesterol.
Es consumeixen cuites al vapor o bullides. Poden acompanyar altres verdures o carns en saltejats o guisats. La fava seca és lleugerament indigesta i cal posar-la en remull i coure-la bé per evitar problemes estomacals.
Tenen fama de provocar malsons si es mengen de nit. Antigament es pensava que les ànimes dels morts hi vivien a dins i no deixaven dormir tranquil.



LA RECEPTA: Faves a la Catalana


Temporada: primavera

Dificultat: baixa

Temps: 1 hora

Ingredients:

1 quilo de faves sense pelar per persona

1 ceba grossa

1 manat d’alls tendres

2 cullerades de tomàquet triturat

Un bri de menta fresca

Sal

Pebre negre

Pebre vermell dolç

Un gotet de vi negre (opcional)

Preparació:

Un cop haguem pelat les faves, les reservem. En una cassola hi farem un sofregit a base de ceba i els alls tendres, ho deixarem fins que estigui ben tou però que no s’ennegreixi. Llavors hi posarem el tomàquet triturat, ho salpebrarem i sofregim uns 5 minuts més, a continuació hi posarem les faves, la menta fresca i el gotet de vi, en lloc de vi podem posar una mica de caldo vegetal. Ho taparem hi ho deixarem coure tot a foc lent, remenant-ho de tant en tant, uns 30 o 40 minuts depenent de la mida de les faves, i ja ho podrem servir.

Del llibre: Viatge nutritiu

de la Isabel Celma i la Montse L. Tolosana.

Editorial Montflorit