La recepta del mes de març

ELS PÈSOLS

Temporada: març, abril i maig


Origen: a l’antiguitat ja es consumien a l’Índia i a la Xina. Probablement van arribar a Europa des d’Egipte. S’utilitzaven secs, bàsicament per alimentar als animals. A partir del segle xvi, comencen a estar presents a la cuina com a producte fresc.

Propietats: els pèsols aporten fibra, vitamina A i minerals com potassi, fòsfor i calci. Tenen propietats tranquil·litzants ja que produeix un efecte beneficiós sobre el sistema nerviós.

La recepta:
Pèsols estofats

Temporada: primavera
Dificultat: baixa
Temps: 30 minuts

Ingredients:

1 ceba tendra
Un parell d’alls tendres
2 pastanagues
1 tomàquet triturat
Un bri de menta fresca
1 quilo de pèsols
Sal
Pebre
Un gotet de vi negre (opcional)

Preparació:

En una cassola sofregirem la ceba, els alls i les pastanagues tallades a rodanxes. Quan el sofregit estigui tou, hi afegirem el tomàquet triturat, ho salpebrerem i ho deixarem uns minuts fins que quedi ben confitat, llavors hi posarem els pèsols, el bri de menta fresca i el gotet de vi, si el volem posar, sinó hi posarem una mica d’aigua o de caldo vegetal. Ho taparem hi ho deixarem coure fins que veiem que els pèsols ja són al punt.

Per aquest estofat és bona idea tenir llest un bon pa de qualitat i sucar tant com es vingui de gust.

Del llibre: Viatge nutritiu
de la Isabel Celma i la Montse L. Tolosana.
Editorial Montflorit