Què hi ha al darrera dels segells en els aliments?

Criteris per a un consum crític i responsable.

Xerrada informativa sobre els segells i les certificacions dels aliments a càrrec de l’Engràcia Valls, sòcia de la cooperativa de consumidors La Manduca SCCL i de l'Era.

En aquesta xerrada identificarem els diferents tipus de certificació d'aliments i marques de conformitat i els diferenciarem de les denominacions comercials. Explicarem els logotips i marques més importants per a un consum ecològic: agricultura ecològica, agricultura integrada, producte artesà, denominació d'origen, Q de qualitat... Finalment parlarem dels segells i la seva necessitat o no en una relació directa productor (o elaborador) i consumidor.

Al local de l' AVV de Sant Andreu del Palomar
C/ Balari i Jovany, número 14

Dijous 14 de juliol a les 20:30 h




CRITERIS PER A LA SELECCIÓ DE PRODUCTES


Des de la voluntat d’aprofundir en el projecte i ser quelcom més que un punt de distribució de productes ecològics, el juny del 2009 vam plantejar una jornada de reflexió de la que van sorgir uns criteris a considerar en l’elaboració el nostre llistat de productes i a l’hora d’escollir els proveïdors amb els que treballar.

També vam coincidir que l’accés a una informació acurada dels productes, productors i distribuïdors és clau per tal de prendre decisions sobre què consumim. En aquest sentit, una comissió de treball ha recollit informació sobre productes i proveïdors que ens arriben a través de Mercasol per valorar els criteris en cadascun dels productes que s’ofereixen. La informació recollida de cada productor ha quedat a disposició dels i de les cooperativistes a la pàgina web d’us intern, per tal de facilitar un consum més conscient i crític.
 

Els esmentats criteris i la seva aplicació en el dia a dia de la cooperativa són els següents:

A) En primer lloc donem prioritat al producte ecològic, especialment a aquells productes que tinguin certificació, tot i que no és un requisit imprescindible. Els productes vegetals ecològics són productes cultivats sense adobs ni pesticides de síntesi química (fungicides, insecticides o herbicides). Els productes animals ecològics són productes que provenen d’una ramaderia que proporciona unes condicions de vida dignes al bestiar i als ramats, amb respecte per les seves necessitats biològiques i de comportament. Alhora, l’alimentació d’aquest bestiar es realitza amb productes ecològics i els animals herbívors tenen accés a pastures.
 

B) Considerem també la responsabilitat social, valorant si l’empresa productora o distribuïdora incorpora des de aspectes més concrets, com la integració social, a d’altres més generals, com el model de producció: si planteja unes relacions laborals justes o bé, manté un equilibri entre la pròpia productivitat i l’entorn del que participa. En aquest sentit s’aposta en tots aquells productes de comerç just i es prioritzen empreses com cooperatives o empreses d’inserció laboral.

C) La proximitat del productor és determinant per tal de garantir un model sostenible tant a nivell social (fomentant la producció local) com ambiental (disminuint els costos d’embalatge i transport), alhora que ens permet un major coneixement del que estem consumint. És per aquests motius que des de la cooperativa també es dóna prioritat al producte de proximitat per tal de potenciar la sobirania alimentaria.

D) Pel que fa a l’embalatge i amb la idea de minimitzar els residus que genera, hem posat en marxa dues iniciatives: d’una banda s’ha potenciat el producte a pes al nostre llistat de comandes i; d’altra i en el cas dels productes envasats, valorem l’impacte ambiental, tant pel que fa a la seva producció com les possibilitats de reciclatge.

E) En la mateixa línia de la sostenibilitat i ja en el terreny del producte fresc, majoritàriament, treballem amb producte de temporada.


 
 
 
 

Carabassons macerats amb menta

Ingredients (per a 4 persones):
  • 6 carabassons frescos i ferms.
  • 1 llimona
  • 1 gra d'all.
  • 6 fulles d'alfàbrega
  • 10 fulles de menta
  • oli d'oliva 
  • sal    
Elaboració:
Per una banda , en un bol hi posarem les fulles de menta talladetes i els carabassons ratllats.
Per altra , en un morter, picarem l'all amb les fulles d'afàbrega i hi afegirem l'oli, la sal i el suc de la llimona.
Un cop això fet, ho barrejarem tot en el bol i ho deixarem reposar a la nevera, almenys 1 hora.

Bon Profit!!!!